TURNUVA KURALLARI:

Turnuvaya kayıt yaptıran tüm katılımcıların aşağıdaki kuralları önceden okudukları ve onayladıkları kabul edilmekle beraber faaliyet günü kurallar hakkında detaylı bilgi sunulacaktır.

 

BAŞLANGIÇ:

·        Turnuvada yer alacak şirketler, ekiplerini en geç 05 Haziran 2014, Perşembe akşamı saat 16.00'ya kadar "BİE" Bersay İletişim Enstitüsü'ne ([email protected]) bildirmelidir. Turnuva kurası, 06 Haziran 2014, Cuma akşamı saat 17:00`de Bersay İletişim Enstitüsü bünyesinde çekilecek olup, arzu eden katılımcılar kura çekimine iştirak edebilir. Kuralarda aynı ekip oyuncularının turnuvanın yarı finaline kadar birbirleriyle eşleşmemesi esas alınacaktır.

·        Katılımcılar, 07 Haziran 2014, Cumartesi saat 08:30 itibariyle Gayrettepe Dedeman Hotel`deki turnuva alanına kabul edilmeye başlanacak, turnuva alanına ulaşan katılımcılar, önceden çekilmiş olan kuralar sonucu ortaya çıkan eşleşmelere göre yerlerine alınarak, kendilerine sunulacak ikramlar ardından prensip olarak saat 09:00 itibariyle turnuva başlangıcı verilecektir. Olası gecikmelerde başlangıcın verildiği andan itibaren ilk 15 dakika bekleme süresi akabinde geciken isimlere ilave her 5 dakika için 1 ceza puanı verilir.

·        Turnuva katılımcıları, bireysel, ekipsel ve şirketsel sıralamalara göre derecelere girecek ve ödüllendirileceklerdir. Diğer bir deyişle, turnuvanın en başarılı bireysel dereceleri, en başarılı ekipleri ve her şirketin kendi en başarılı elemanları ödül/sertifika hakkı kazanacaktır.

·        Şirket ekipleri 4`er kişiden oluşur. Her şirket turnuvaya dilediği adette ekiple katılabilecek olup, turnuvada yalnızca katılımcı şirketler tarafından seçilmiş olan çalışanlar yer alabilir. Kişi başı katılım bedeli 250TL+KDV`dir.

·        Turnuvanın yürütüm sistemi, katılımcı şirketlere ilerleyen günlerde ayrıca bildirilecektir.

 

MODERN TAVLA OYUN İÇİ KURALLAR: (** ile işaretlenmiş başlıklar dışındaki tüm başlıklar, Modern ve Geleneksel yürütümlerin ikisinde de geçerlidir)

·     Ekipman: Tarafların kendilerine ait 2`şer zar ve 1`er fincanı vardır. Zarlar kesinlikle fincanla atılır.

·    Seans Kayıt Çizelgesi (SKÇ): Her müsabaka için taraflara birer Seans Kayıt Çizelgesi dağıtılarak, her oyun sonucunda skorlar ve müsabaka sonucunda molalar düşüldükten sonra toplam süre taraflarca kendi çizelgelerine işlenir. Skorun her oyun sonunda çizelgelere doğru kaydedildiğini takip etmek maçı önde götüren tarafın sorumluluğunda olup olası skor anlaşmazlıklarında direktörün yorum getiremediği hallerde geriden gelen oyuncunun çizelgesi esas alınır. Müsabaka sonunda galip gelen taraf, iki SKÇ`yi de direktöre ulaştırmakla yükümlüdür.

·     Oynama Yönü ve Pul Rengi: Karşılıklı anlaşmayla veya anlaşmazlık halinde maç başlamadan önce zar atılarak büyük atan tarafın oynama yönü veya pul rengini seçmesi yoluyla belirlenir.

·     ** Açılış Hamlesi: Modern Tavla`da her oyunun başında taraflar birer zar atarlar. Büyük zarı atan taraf ortadaki kombinasyonu oynayarak oyuna başlar. Haliyle bir oyunun açılış zarında çift gelmesi Modern Tavla`da söz konusu değildir. Geleneksel Tavla`da ise maçın ilk zarında taraflar birer zar atarak büyük zarı atan taraf iki zarıyla bir atış yaparak maçı başlatır. Devam eden oyunlarda bir önceki elin galibi olan taraf iki zar birlikte atarak yeni oyunu açar.

·     ** Geçerli Atışlar: Modern Tavla`da taraflar zarları birlikte fincana koyup çalkaladıktan sonra tablanın kendilerine göre sağ tarafına atarlar. Atışın geçerli olması için iki zarın da atışı yapan şahsa göre tablanın sağ tarafının oyun yüzeyine tamamen oturmuş olması şarttır. Geleneksel Tavla`da ise zarların sağa atılma şartı yoktur. İki yürütümde de pul üstüne gelen zarlar kırık sayılır. Zarlardan birinin veya ikisinin birlikte kırık gelmesi halinde iki zar birlikte fincana konularak atış tekrarlanır.

·     Hamle Yapılması: Oyuncular açık bir şekilde ve tek el kullanarak pullarını yerlerinden oynatırlar. Barda bir pul varsa (kırık), başka bir pulla oynamadan önce bu pul oynanmalıdır, yani ilk olarak kırık girilmelidir. Atılan iki zar üzerindeki rakamlar istenilen sırayla oynanabilir. Mümkün olduğu sürece iki zar da oynanmak zorundadır. Gelen zarlardan sadece birinin oynanabilmesinin mümkün olduğu hallerde büyük olan zar oynanır.

·     Hamlenin Tamamlanması: Bir oyuncu, hamlesini tamamladığını kendine ait zar çiftini tabladan kaldırarak gösterir. Diğer bir deyişle, oyuncu zarlarını tabladan kaldırana kadar pullarını istediği gibi hareket ettirebilir. Dokunulan pulu oynama zorunluluğu yoktur ve taraflar zar atmadan önce rakiplerinin hamlelerini tamamlamalarını beklemelidirler.

·     Hatalı Hamleler: Oyuncu, hatalı bir hamleye rakibinin dikkatini çekmek kaydıyla göz yumabilir veya tüm hamlenin doğru olarak baştan oynanmasını talep edebilir. Yanlış oynanan bir hamleden sonra vido çekmek(kübü çevirmek) veya zar atmak (zarlar kırık geldiyse veya hala dönüyor olsalar bile) bu hamleye göz yumulduğunu gösterir, bu andan itibaren hamle geçerlidir, geri alınmaz.

·     Zamansız Hareketler: Bir oyuncu hamlesini henüz tamamlamamışken rakibi zar atar veya küp aksiyonuna girerse insiyatif hamlesini halen tamamlamamış taraftadır. Atışı veya vido hamlesini geçerli kabul ederek hamlesini buna göre değiştirebilir veya zar atışının tekrarlanmasını talep edebilir. Hatalı bir hamle üzerinde zar atıldığı andan itibaren (zarlar kırık geldiyse veya hala dönüyor olsalar bile) bu hamle geçerlilik kazanır, geri alınmaz.

·     Başlangıç Dizilişinde Hata: Yanlış başlangıç pozisyonu oyunun beşinci zarı atılmadan önce düzeltilmelidir. Aksi takdirde hatalı diziliş o andan itibaren geçerli hale gelir. 15 puldan fazla pulla oynamakta olan bir oyuncunun rakibi, kendi seçtiği bir pulu oyundan çıkartabilir veya oyunun sonuna kadar olduğu gibi devam edilmesini talep edebilir. 15 puldan az pulla (toplarken hariç) oynamakta olan bir oyuncunun rakibi, eksik olan pulları herhangi bir haneden oyuna sokabilir (kırık dahil) veya oyunun sonuna kadar olduğu gibi devam etmesini talep edebilir. Mars veya katmerli mars (backgammon) geçerliliğini koruyacaktır.

·     Kırık ve Toplanmış Pulların Yerleri: Kırılmış olan pullar, girmeyi beklerken bar üzerinde bulunmalıdır. Toplanmış pullar ise oyunun sonuna kadar tüm oyun yüzeyinden ayrı bir yerde muhafaza edilmelidir. Anlaşmazlıklarda direktör yalnızca bar üzerinde duran pulları kırık pul olarak yorumlar.

·     Vur-Kaç Hamleleri: Vur-Kaç hamleleri yapmak serbesttir.

·     ** Katmerli Mars: Taraflardan biri pullarının tamamını toplayarak oyunu bitirdiğinde rakip taraf henüz hiç pul toplamamış ve en az 1 pulu halen oyunu tamamlayan tarafın evinde kalmış veya kırık ise kazanan taraf “Katmerli Mars” ile 3 sayı kazanır.

·     ** Vido Kübü: Tüm müsabakalarda vido kübü kullanılır. Küp her oyunun başında “64”´ü gösterecek şekilde ortaya konur. Oyunun herhangi bir anında taraflardan biri, kendisini avantajlı pozisyonda görerek, sıra kendisinde ve henüz zar atmamışken kübü kullanabilir. Kübü kullanmak isteyen taraf, kübü ortadan alarak “2”`yi gösterecek şekilde rakibinin önüne sürer. Taraflar, sadece hamle sırası kendilerindeyken vido çekebilirler ki, bunu zar atmadan önce yapmaları gerekmektedir (zar kırık gelmiş olsa dahi atılmış sayılır).

·     ** Kübü Red veya Kabul: Rakip dezavantajlı konumda olduğunu düşünüp kübü reddederek oyunu bırakabilir. Bu durumda kübü öneren taraf 1 oyun kazanmış olur ve bir sonraki oyuna geçilir. Rakip avantajlı konumda olduğunu düşünüp küp önerisini kabul de edebilir. Bu durumda “2”`ye çevrilmiş kübü alarak kendi tarafına koyar ve oyun kaldığı yerden devam eder. Oyunun devamında küp kimin tarafındaysa oyunu bir üst pota katlamayı önerme hakkı da o taraftadır. Oyun içindeki ilerleyişe göre küp 2`den 4`e, 4`den 8`e, 8`den 16`ya, 16`dan 32`ye ve 32`den 64`e katlanabilir.

·     ** Puanlama: Bir oyun tamamlandığında kazanılan oyun (1 sayı), mars (2 sayı) veya katmerli mars (3 sayı), kübün oyun sonunda gösterdiği rakam ile çarpılarak oyunu alan tarafın kaç sayı kazandığı belirlenir. Ör: Küp 4`ü gösterirken oyun kazanan taraf 4 x 1 = 4 sayı kazanmış olur. Küp 2`yi gösterirken katmerli mars kazanan taraf 2 x 3 = 6 sayı kazanmış olur. Küp 8`i gösterirken mars kazanan taraf 8 x 2 = 16 sayı kazanmış olur.

·     ** Crawford Kuralı: Crawford Kuralı tüm müsabakalarda geçerlidir. Bu kurala göre, maç sayısı oyununa ilk kez erişildiğinde (Ör: 9 oyunluk bir maçta ilk kez taraflardan biri 8`e ulaştığında), küp sıradaki oyun boyunca iki oyuncu tarafından da kullanılamaz ve sadece bu oyuna özgü olarak tabladan kaldırılır. Bu oyuna Crawford Oyunu (Küpsüz Oyun) denir ve skor olarak geriden gelen tarafın bu oyunu almayı başarması halinde ilerleyen oyunlarda küp tabladaki yerine geri konularak küp kullanma kuralları normale döner. Bu kurala aykırı davranış durumunda mağdur olan taraf, oyunun halen tamamlanmamış olması şartıyla o oyunun iptal edilmesini talep edebilir.

·     Mola Alınması: Taraflar, 15 ve üzeri sayılık müsabakalarda bir maç boyunca ikişer defa, 13 ve daha az sayılık müsabakalarda ise bir maç boyunca birer defa mola alabilirler. Molalar sadece oyun aralarında kullanılabilir ve süreleri 5`er dakikadır. Molalar SKÇ`lere yazılmak kaydıyla toplam müsabaka süresinden düşülür. Bir oyuncunun devam etmekte olan bir müsabakada alınan bir mola esnasında diğer herhangi bir oyuna oturması yönetimce uygun görülmez. Bir oyuncunun aranıp da bulunamadığı her 5 dakika için rakibine 1 penaltı puanı verilir.

 

GENEL:

·        Oyun sırasında rakibin konsantrasyonunu dağıtıcı her türlü hareket ve konuşma yasaktır.

·        Oyun sırasında tüm sorularda ve çıkabilecek her türlü anlaşmazlık durumunda oyuncular yerlerinden kalkmadan görevli kişiyi yanlarına çağırarak konuya çözüm bulurlar.

·        Herhangi bir sebepten dolayı turnuva dışı kalan oyuncuların katılım ücretleri geri verilmez.

·        Tüm iştirakçilere faaliyet boyunca sınırsız çay, kahve ve su ikramı sunulacak olup, bu kalemler dışında faaliyet günleri içerisinde coffee break ve öğlen yemeği ikramları da verilecektir.

·        Elenen oyuncular elendikleri andan itibaren turnuva mekanını terkedebilirler. Kalmak isteyenler izleyici olarak mekanda bulunmaya devam edebilirler.

 

             "BİE" Bersay İletişim Enstitüsü koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olan WBF-Türkiye 1. Şirketler Arası Tavla Turnuvası, Dünya Tavla Federasyonu “WBF” Türkiye Temsilcisi Arda Fındıkoğlu ve ekibi tarafından WBF standartlarına uygun olarak yönetilecek olup, BİE&WBF ekipleri tüm katılımcılara başarılar diler.

PROGRAM*:

06 Haziran 2014, Cuma:

17:00.................BİE bünyesinde kura çekimi.

 

07 Haziran 2014, Cumartesi:

08:30.................Kayıt karşılama ve ikramlar.

09:00.................Turnuva birinci tur başlangıcı. 

12:00.................Öğlen yemeği ikramı.

15:00.................İkram saati.

16:00.................İlk gün için paydos verilmesi.

 

08 Haziran 2014, Pazar:

09:00.................Turnuva ikinci gün başlangıcı. 

12:00.................Öğlen yemeği ikramı.

15:00.................İkram saati ve finallerin başlangıcı.

16:00.................Finallerin sona ermesi ve Ödül Merasimi.

 

* Herhangi bir sebepten ötürü turnuva direktörünün programda değişiklik yapma hakkı saklıdır.