WBF-TÜRKİYE SEZONLUK KARMA MODERN TAVLA TURNUVA KURALLARI

2007-07-23

WBF-Türkiye'nin ana faaliyet noktaları olan İstanbul, Ankara, Bodrum, Kdz. Ereğli, İzmir, Edirne, Antalya, Bursa, Kocaeli, Kuzey Kıbrıs, Trakya-Lüleburgaz, Marmaris ve Kuşadası'nda eş zamanlı yürütülen WBF-Türkiye Modern Tavla Ligleri bünyesinde her bölgede sezon boyunca süren Çift Eliminasyon stili modern tavla turnuvaları tertiplenmekte olup, bu turnuvalara kayıt yaptıran tüm katılımcıların aşağıdaki kuralları önceden okudukları ve onayladıkları kabul edilir.

KAYIT VE BAŞLANGIÇ:

  • •Her yeni lig sezonu, ayın ilk günü başlar ve 6 hafta sürer. Grup maçlarının tamamlanmasının ardından final ve playoff müsabakaları için son bir toplantı ile genellikle 7. hafta sonunda sezon kapanır. Sezonluk karma turnuvalar da bu süreç içerisinde başlayıp tamamlanacak şekilde planlanmıştır.

  • Sezon bitişi ile bir sonraki sezonun başlangıcı arasındaki süre kayıt için bırakılan serbest dönemdir. Bu dönemde tüm katılımcılar katılmak istedikleri bölgenin yetkilisi ile irtibata geçerek bir sonraki sezon için kayıt yaptırırlar. Katılımcıların lig veya turnuva aktivitelerinden birine veya her ikisine birlikte katılma hakları vardır. Katılımcıların kayıt esnasında bu yöndeki taleplerini açıkça belirtmeleri önemlidir.

Örnek: Şubat-Mart 2004 Sezonu Başlangıcı: 1 Şubat 2004, Pazar.
Şubat-Mart 2004 Sezonu Bitişi: 14 Mart 2004, Pazar.
Şubat-Mart 2004 Sezonu Final Toplantısı: 21 Mart 2004, Pazar.
Nisan-Mayıs 2004 Sezonu için Serbest Dönem: 15-31 Mart 2004.

  • •Karma turnuvaların kayıtları sezon arası serbest dönemde alınır ve sezonun başlaması ile turnuva başlangıcı verilir. İlgili direktörün kararı ile son oynanma tarihi belli olan ilk tur müsabakaları sonuçlanana dek kayıt alınmaya devam edilebilir. İlk tur müsabakalarının tamamlanması ile turnuva kayıtları kesinlikle kapanır.

  • WBF-Türkiye Sezonluk Karma Modern Tavla Turnuvaları'nda yer alabilme koşulları liglerdekinin aynısıdır. (Bkz. WBF-Türkiye Modern Tavla Lig Kuralları) İlgili bölge direktörlerinin herhangi bir şahsın turnuvaya katılma talebini sebep belirtmeksizin reddetme hakları saklıdır.

YÜRÜTÜM:

  • •Sezonun başlamasıyla tek torbadan çekilecek kuralar sonucunda Eşleşme Tablosu'na yerleşen isimler rakipleriyle irtibat kurmak, uygun zamanlar yaratarak müsabakalarını programlamak, programladıkları zamanlarda biraraya gelerek müsabakalarını oynamak ve nihayetinde müsabakalarını önceden belirlenmiş olan son oynanma tarihine kadar tamamlamakla yükümlüdürler.

  • Turnuvanın her turu için bir son oynanma tarihi belirlenmiş olup, aktivitenin sağlıklı ilerleyebilmesi için tüm katılımcılardan belirlenen tarihlere azami riayet beklenir. Her tur için son oynanma tarihi, bir sonraki haftanın son toplantı günü öğlen saat 12:00'dir. Bu saate kadar oynanmamış bir müsabaka için her durumda saat 12:00 itibariyle başlangıç verilir. İki tarafın da gelmemesi halinde bu müsabaka “oynanmadı” şeklinde tescil edilir, taraflardan birinin gelmesi halinde ceza puanı uygulaması sonucunda varolan taraf hükmen galibiyetle bir üst tura çıkar. Liglerdeki uygulamanın aksine hükmen galibiyet alan tarafa, müsabakasını oynayarak sonuçlandırma gibi bir insiyatif tanınmaz. Katılımcı adetlerine göre turnuva turları ve son oynanma tarihleri aşağıdaki gibidir.

Örnek: Toplam 48 oyuncu ==> Galipler Grubu'nun üçüncü tur (16) müsabakaları için son oynanma tarihi, dördüncü haftasonu toplantısı öncesi saat 12:00'dir.
Toplam 75 oyuncu ==> Mağluplar Grubu'nun yedinci tur (8) müsabakaları için son oynanma tarihi, altıncı haftasonu toplantısı öncesi saat 12:00'dir.

  • Taraflar müsabakalarını, haftalık toplantılar dışında kendi kararlaştırdıkları bir zaman ve mekanda da oynayabilirler. Liglerdeki uygulamada olduğu gibi karma turnuvalarda da bu halde, tarafların ilgili lig direktörünü önceden mutlaka bilgilendirmesi beklenmektedir. Bunun yanında liglerdeki uygulamanın aksine turnuva müsabakalarının taraflarca dışarıda oynanması halinde bir “Gözlemci” bulundurma zorunlulukları olmamakla birlikte, liglerde aranan “müsabakaların %60'ının haftalık toplantılarda oynanması” şartı da karma turnuvalarda aranmaz.

  • Haftalık toplantılar haricinde oynanan bir karma turnuva müsabakasının geçerli olabilmesi için, o müsabakada tarafların doldurmuş oldukları Seans Kayıt Çizelgeleri'ni ilgili bölgenin direktörüne elden ulaştırmış olmaları esastır.

  • Bir oyuncunun, kendi çabasıyla müsabakalarını programlarken bu gayretini zaman kaybetmeden ve mümkün olan her şekilde ilgili bölgenin direktörüne kanıtlaması önerilmektedir. Aksi halde, oynanamamış bir müsabakadan ötürü bu oyuncunun hakları müsabakasını tamamlamak için özel bir gayret göstermeyen herhangi bir oyuncuya denktir.

  • Turnuvalarda yer alan bir oyuncu, herhangi bir müsabakasını oynamak için azami gayreti gösterir fakat muvaffak olamaz ise, durumu ilgili bölgenin direktörüne bildirir (azami gayretten kasıt çeşitli zamanlarda çeşitli denemeler yapmaktır, son oynanma tarihinden kısa bir süre önce yapılacak denemeler azami gayrete örnek değildir). Söz konusu maçı herhangi bir sebeple o ana kadar oynamamış olan şahıs, direktörün uyarısı sonrasında bu sorumluluğunu yine yerine getirmez veya kendisine direktör tarafından da ulaşılamaz ise, bu oyuncu hükmen mağlubiyetle turnuva dışı bırakılabilir.

  • Tamamlanan müsabakalara ait Seans Kayıt Çizelgeleri ilgili lig direktörüne teslim edilir. Her hafta başında o anki durum WBF-Türkiye resmi sitesi “www.wbfturkey.com 'da” ilan edilir.

  • Olağanüstü hallerde ana direktörün, bir bölgede sezon süresinin uzatılmasına karar vermesi durumunda bu ek süre turnuva müsabakalarının son oynanma tarihlerine yansıtılır. Bunun haricinde liglerdeki uygulamanın aksine katılımcıların şahsına herhangi bir mazeretle (ciddi sağlık problemleri ve bir yurtdışı turnuvasına iştirak eden ekipte yer alıyor olma durumları hariç) bir ek süre verilmesi, tek bir oyuncunun dahi turnuvanın ilerleyişine büyük etkisi olacağından genel olarak uygun değildir. Yalnızca Galipler ve Mağluplar Grubu'nun final müsabakalarında, istisnai hallerde bir tarafın mazereti geçerli görülerek ilgili bölge direktörünün kararıyla ek süre sağlanabilir.

  • Genel etiğe aykırı bir sebepten ötürü lig veya turnuvadan ihraç olan oyuncular, o an dahil oldukları tüm aktivitelerden çıkartılırlar. Diğer bir deyişle ligden ihraç olan bir oyuncunun karma turnuvaya devamı veya karma turnuvadan ihraç olan bir oyuncunun lige devamı söz konusu değildir. %50-1 veya %75 kuralları gereğince ligden çıkartılan oyuncuların turnuvaya, bir turun son oynanma tarihinde bulunamayarak hükmen mağlubiyet ile turnuvadan çıkartılan oyuncuların ise lige devamı mümkündür.

  • Karma turnuvalara iştirak eden bir oyuncu, yer aldığı turnuvalardan ikisinde, herhangi bir sebepten ötürü hükmen mağlubiyetle turnuva dışında kalırsa, bu şahıs ilerleyen sezonlarda bir daha turnuvalara kabul edilmez. Belli bir süre sonunda ana direktör insiyatifi ile bu şahsın turnuvalara geri dönmesi söz konusu olabilir.

  • Tüm müsabakalarda, rakipler arasında veya dışarıdan, tarafların konsantrasyonunu dağıtıcı her türlü hareket ve konuşma yasaktır.

  • Oluşabilecek tüm anlaşmazlıkların ilk muhatabı ilgili bölgenin lig direktörüdür. WBF-Türkiye uygulamalarının tümünde genel etik yanında iyi niyet kuralları esas olup, ilgili direktör bu esaslara göre insiyatif de kullanarak bir karar alır. Bununla birlikte, ilgili direktörün yazılı kurallarda geçmeyen herhangi bir karar veya uygulamasına itiraz mümkündür. Bu halde itiraz ana direktörce belirlenmiş olan Danışma Kurulu'nca değerlendirilerek karara bağlanır. Danışma Kurulu kararlarına itiraz mümkün değildir.

TURNUVA SİSTEMİ:

  • •WBF-Türkiye Sezonluk Karma Modern Tavla Turnuvaları'nda, WBF standartlarına uygun "2 üzeri 7 Çift Eliminasyon" stili uygulanır. Diğer bir deyişle turnuvaların maksimum kontenjanı 128 oyuncu olup, turnuvanın oynanabilmesi için gerekli minimum katılımcı adedi ise 20 oyuncudur.

  • Çift Eliminasyon'da Eşleşme Tablosu, Galipler ve Mağluplar Grubu olarak iki bölümden oluşur. Tüm oyuncular, ligde yer aldıkları kümeye veya liglere dahil olup olmadıklarına bakılmaksızın tek torbadan kuraya girerek kura sonucu Galipler Grubu'na yerleşir ve ilk tur müsabakalarına çıkarlar. Turlar ilerledikçe bir mağlubiyet alan oyuncular Mağluplar Grubu'na düşer ve ikinci bir mağlubiyet alana kadar bu grupta devam ederler. Turnuvanın finali Galipler Grubu ile Mağluplar Grubu'nun birincileri arasında oynanır. Mağluplar Grubu birincisinin ilk müsabakayı (ilk final) alması halinde son bir müsabaka (son final) daha oynanır ve şampiyon belirlenir.

  • Katılımcı adedine göre ilk turda “bye” eşleşmeleri verilecek olması halinde öncelikle bir önceki turnuvanın şampiyonu, finalisti ve üçüncüsü ilk turda “bye” alacak şekilde yerleştirilir.

  • Karma turnuvaların tüm müsabakaları tek set üzerinden oynanmakta olup tüm Galipler Grubu müsabakaları 11 sayı, tüm Mağluplar Grubu müsabakaları ise 9 sayılıktır. İki grubun birincileri arasındaki ilk final müsabakası yine 11 sayı üzerinden oynanırken, oynanması halinde son final müsabakası 15 sayı üzerinden oynanır. Müsabakaların skor ve sürelerinin herhangi bir önemi yoktur.

  • Hükmen sonuçlanan müsabakalar MT Genel Sıralaması'na dahil edilmemekle birlikte, herhangi bir sebeple hükmen mağlubiyet alarak turnuva dışı kalan bir oyuncunun varsa halihazırda oynayarak kazandığı müsabakalar MT Genel Sıralaması'na dahil edilmezken varsa kaybettiği müsabaka MT Genel Sıralaması'na dahil edilir.

OYUN İÇİ KURALLARI:

  • Ekipman: Tarafların kendilerine ait 2'şer zar ve 1'er fincanı vardır. Zarlar kesinlikle fincanla atılır.

  • Seans Kayıt Çizelgesi: Her müsabaka için taraflara birer Seans Kayıt Çizelgesi dağıtılarak, her oyun sonucunda skorlar ve müsabaka sonucunda molalar düşüldükten sonra toplam süre taraflarca kendi çizelgelerine işlenir. Müsabaka sonunda galip gelen taraf, iki SKÇ'yi de direktöre ulaştırmakla yükümlüdür.

  • Oynama Yönü ve Pul Rengi: Karşılıklı anlaşmayla veya anlaşmazlık halinde maç başlamadan önce zar atılarak büyük atan tarafın oynama yönü veya pul rengini seçmesi yoluyla belirlenir.

  • Zar Değiştirme: Direktör kararı hariç bir müsabaka boyunca müsabaka başında seçilmiş olan 4 zarın kullanılması mecburidir. Oyun aralarında ve bir maçta en fazla 1'er kere olmak kaydıyla taraflardan birinin talebiyle masaya ait 4 zar tekrar dağıtılabilir. Bu durumda talepte bulunan taraf eldeki 4 zarı aynı fincanda çalkalayarak tablaya bırakır. Rakip birinci ve üçüncü zarı seçer.

  • Geçerli Atışlar: Taraflar zarları birlikte fincana koyup çalkaladıktan sonra tablanın kendilerine göre sağ tarafına atarlar. Atışın geçerli olması için iki zarın da atışı yapan şahsa göre tablanın sağ tarafının oyun yüzeyine tamamen oturmuş olması şarttır. Pul üstüne gelen zarlar kırık sayılır. Zarlardan birinin veya ikisinin birlikte kırık gelmesi halinde iki zar birlikte fincana konularak atış tekrarlanır.

  • Açılış Hamlesi: Taraflar her oyunun başında taraflar birer zar atarlar. Büyük zarı atan taraf ortadaki kombinasyonu oynayarak oyuna başlar. Haliyle bir oyunun açılış zarında çift gelmesi modern tavlada söz konusu değildir.

  • Hamle Yapılması: Oyuncular açık bir şekilde ve tek el kullanarak pullarını yerlerinden oynatırlar. Barda bir pul varsa (kırık), başka bir pulla oynamadan önce bu pul oynanmalıdır, yani ilk olarak kırık girilmelidir. Atılan iki zar üzerindeki rakamlar istenilen sırayla oynanabilir. Mümkün olduğu sürece iki zar da oynanmak zorundadır. Gelen zarlardan sadece birinin oynanabilmesinin mümkün olduğu hallerde büyük olan zar oynanır.

  • Hamlenin Tamamlanması: Bir oyuncu, hamlesini tamamladığını kendine ait zar çiftini tabladan kaldırarak gösterir. Diğer bir deyişle, oyuncu zarlarını tabladan kaldırana kadar pullarını istediği gibi hareket ettirebilir. Dokunulan pulu oynama zorunluluğu yoktur ve taraflar zar atmadan önce rakiplerinin hamlelerini tamamlamalarını beklemelidirler.

  • Hatalı Hamleler: Oyuncu, hatalı bir hamleye rakibinin dikkatini çekmek kaydıyla göz yumabilir veya tüm hamlenin doğru olarak baştan oynanmasını talep edebilir. Yanlış oynanan bir hamleden sonra vido çekmek(kübü çevirmek) veya zar atmak bu hamleye göz yumulduğunu gösterir, bu andan itibaren hamle geçerlidir, geri alınmaz.

  • Zamansız Hareketler: Bir oyuncu hamlesini henüz tamamlamamışken rakibi zar atar veya küp aksiyonuna girerse insiyatif hamlesini halen tamamlamamış taraftadır. Atışı veya vido hamlesini geçerli kabul ederek hamlesini buna göre değiştirebilir veya zar atışının tekrarlanmasını talep edebilir. Hatalı bir hamle üzerinde zar atıldığı andan itibaren (zarlar kırık geldiyse veya hala dönüyor olsalar bile) bu hamle geçerlilik kazanır, geri alınmaz.

  • Başlangıç Dizilişinde Hata: Yanlış başlangıç pozisyonu oyunun beşinci zarı atılmadan önce düzeltilmelidir. Aksi takdirde hatalı diziliş o andan itibaren geçerli hale gelir. 15 puldan fazla pulla oynamakta olan bir oyuncunun rakibi, kendi seçtiği bir pulu oyundan çıkartabilir veya oyunun sonuna kadar olduğu gibi devam edilmesini talep edebilir. 15 puldan az pulla (toplarken hariç) oynamakta olan bir oyuncunun rakibi, eksik olan pulları herhangi bir haneden oyuna sokabilir (kırık dahil) veya oyunun sonuna kadar olduğu gibi devam etmesini talep edebilir. Mars veya katmerli mars(backgammon) geçerliliğini koruyacaktır.

  • Kırık ve Toplanmış Pulların Yerleri: Kırılmış olan pullar, girmeyi beklerken bar üzerinde bulunmalıdır. Toplanmış pullar ise oyunun sonuna kadar tüm oyun yüzeyinden ayrı bir yerde muhafaza edilmelidir.

  • Vur-Kaç Hamleleri: Vur-Kaç hamleleri yapmak serbesttir.

  • Katmerli Mars: Taraflardan biri pullarının tamamını toplayarak oyunu bitirdiğinde rakibin en az 1 pulu halen oyunu tamamlayan tarafın evinde kalmış veya kırık ise kazanan taraf “Katmerli Mars” ile 3 sayı kazanır.

  • Vido Kübü: Tüm müsabakalarda vido kübü kullanılır. Küp her oyunun başında “64”´ü gösterecek şekilde ortaya konur. Oyunun herhangi bir anında taraflardan biri, kendisini avantajlı pozisyonda görerek, sıra kendisinde ve henüz zar atmamışken kübü kullanabilir. Kübü kullanmak isteyen taraf, kübü ortadan alarak “2”'yi gösterecek şekilde rakibinin önüne sürer. Taraflar, sadece hamle sırası kendilerindeyken vido çekebilirler ki, bunu zar atmadan önce yapmaları gerekmektedir (zar kırık gelmiş olsa dahi atılmış sayılır). Ortadaki veya kendi tarafındaki kübe dokunmak, vido önermiş sayılmaya yeterlidir.

  • Kübü Kabul ve Red: Rakip dezavantajlı konumda olduğunu düşünüp kübü reddederek oyunu bırakabilir. Bu durumda kübü öneren taraf 1 oyun kazanmış olur ve bir sonraki oyuna geçilir. Rakip avantajlı konumda olduğunu düşünüp küp önerisini kabul de edebilir. Bu durumda “2”'ye çevrilmiş kübü alarak kendi tarafına koyar ve oyun kaldığı yerden devam eder. Oyunun devamında küp kimin tarafındaysa oyunu bir üst pota katlamayı önerme hakkı da o taraftadır. Oyun içindeki ilerleyişe göre küp 2'den 4'e, 4'den 8'e, 8'den 16'ya, 16'dan 32'ye ve 32'den 64'e katlanabilir.

  • Puanlama: Bir oyun tamamlandığında kazanılan oyun (1 sayı), mars (2 sayı) veya katmerli mars (3 sayı), kübün oyun sonunda gösterdiği rakam ile çarpılarak oyunu alan tarafın kaç sayı kazandığı belirlenir.

Örnek: Küp 4'ü gösterirken oyun kazanan taraf 4 x 1 = 4 sayı kazanmış olur.
Küp 2'yi gösterirken katmerli mars kazanan taraf 2 x 3 = 6 sayı kazanmış olur.
Küp 8'i gösterirken mars kazanan taraf 8 x 2 = 16 sayı kazanmış olur.

  • Crawford Kuralı: Crawford Kuralı tüm müsabakalarda geçerlidir. Bu kurala göre, maç sayısı oyununa ilk kez erişildiğinde (Ör: 9 oyunluk bir maçta ilk kez taraflardan biri 8'e ulaştığında), küp sıradaki oyun boyunca iki oyuncu tarafından da kullanılamaz ve sadece bu oyuna özgü olarak tabladan kaldırılır. Bu oyuna Crawford Oyunu (Küpsüz Oyun) denir ve skor olarak geriden gelen tarafın bu oyunu almayı başarması halinde ilerleyen oyunlarda küp tabladaki yerine geri konularak küp kullanma kuralları normale döner. Bu kurala aykırı davranış ve hatanın müsabaka tamamlanmadan farkedilmesi halinde küp pozisyonu ve skor Crawford Kuralı gereği olması gereken şekilde düzeltilir.

  • Mola Alınması: Taraflar, 13 ve üzeri sayılık müsabakalarda bir maç boyunca ikişer defa, 11 ve daha az sayılık müsabakalarda ise bir maç boyunca birer defa mola alabilirler. Molalar sadece oyun aralarında kullanılabilir ve süreleri 5'er dakikadır. Molalar SKÇ'lere yazılmak kaydıyla toplam müsabaka süresinden düşülür.

WBF-Türkiye'nin Türkiye'de modern tavlayı tanıtıp yaygınlaştırma projesinin bir etabı olan WBF-Türkiye Modern Tavla Ligleri, Dünya Modern Tavla Federasyonu "WBF" Türkiye Temsilcisi sıfatıyla Arda Fındıkoğlu organizasyonunda Antalya, Bodrum, Bursa, Edirne, İstanbul, İzmir, Kdz.Ereğli, Kuzey Kıbrıs, Lüleburgaz ve Marmaris'te Merkez Organizasyon Ekibi ([email protected]), Ankara'da lig direktörleri Cemalettin Karakütük&Zafer Önder ortaklığı ([email protected] & [email protected]), Kocaeli'de lig direktörleri Güral Bulut&Tunç Sökmener ortaklığı ([email protected] & [email protected]) ve Kuşadası'nda lig direktörü Ümit Bata ([email protected]) tarafından uluslararası WBF standart ve prosedürlerine uygun olarak yürütülmektedir. Yaşanabilecek tüm itirazları Arda Fındıkoğlu başkanlığındaki Merkez Danışma Kurulu değerlendirir. Bu kurulun üyeleri Abdullah Sorgüven, Cumhur Bektüre ve Kamil Zafer Akbıyık olup, kararlar oy birliği ile alınır. Ligde alınan skorlar “ELO Rating” ve “Ustalık Puanı” formülleri kullanılarak oluşturulan MT ve UP genel sıralamalarına dahil edilir. WBF-Türkiye Organizasyonu, tüm katılımcılara başarılar diler.



Kayıt Giriş
Sifremi unuttum!

E-Mail Doğrulama

Kayıt Giriş
Şifreniz mail adresinize gönderilecektir.
Kayit